Home » Spaarnieuws » Lage rente? So what? Nederlanders sparen massaal.

Lage rente? So what? Nederlanders sparen massaal.

Ondanks dat de rente voor ons spaargeld ontzettend laag is, blijven wij Nederlanders sparen. En misschien nog wel belangrijker; we blijven het gespaarde geld wegzetten bij een Nederlandse bank, ondanks de lage rentestanden.
Deze constatering is gebaseerd op een onderzoek van Incassobureau Justitia onder ruim 21.000 Europeanen.

Onderzoek Intrum Justitia

Volgens het onderzoek zet meer dan 80% van de Nederlanders zijn of haar zuur verdiende centjes op de spaarbank. Dit tegenover 69% van Europeanen die ook hun spaargeld op een bank stallen.
Een andere opvallende uitkomst is dat maar 28% van de Nederlanders zegt dat de economische crisis een negatieve uitwerking heeft op hun spaargedrag of spaargeld.

Volgens Mikael Ericson, CEO van Intrum Justitia is het spaargedrag van mensen gebaseerd op angst en niet op het te verwachten rendement:  ‘It can’t be that people save in a bank account because of the fantastic returns, so it must be about a sense of security, having money in the bank.‘.
Angst die zich uit in het zeker stellen van geld voor de onzekere financiele toekomst. Want wie wat achter de hand heeft, heeft het zogeheten appeltje voor de dorst in slechtere tijden.
En volgens de theorie van de Wall Street Journal gaan we in tijden van lage rente en zelfs negatieve rente alleen maar meer sparen.

De verklaring hiervan is dat er door een centrale bank, door rente te verlagen, het signaal wordt afgegeven van het verliezen van de controle op de economische toestand in het land. Hierdoor worden mensen nog onrustiger en angstiger met als gevolg dat ze nog meer hun geld gaan vasthouden; oftewel gaan sparen. En bedrijven investeren in tijden van angst en onzekerheid minder. Hiermee mist de centrale bank dus juist zijn doel; door de spaarrente te verlagen en mensen en bedrijven te ontmoedigen om te sparen, de economie een boost te geven.

Nog wat opmerkelijke uitkomsten uit het onderzoek van Intrum Justitia:

  • 20% van de Nederlanders is pessimistisch over onze economie tegenover 32% optimistische Nederlanders
  • Emigreren is weer in trek: 13% van de Nederlanders is de financiële situatie in Nederland zo zat, dat ze overwegen om te emigreren.
    Populaire landen zijn België (14%), maar ook Duitsland is favoriet onder deze groep (11%).
    Naar Spanje vertrekt een percentage van 8% en een nog kleiner percentage (4%) vertrekt liever naar Italië.
    In het onderzoek wordt geen melding gedaan over de economische kennis van de emigranten to be; zijn de landen economisch stabieler dan Nederland? Een paar zeer zeker niet….
  • Ben je nieuwsgierig naar wat andere Eurpeanen over hun economische en financiele situatie in hun land vinden? Download dan hier het volledige rapport.

Actuele rentestanden

Op de hoogte zijn van de actuele rentestanden in Nederland, of wil je gewoon weten bij welke bank je op dit moment de hoogste rente kan ontvangen?
Kijk dan op spaarrekening-vergelijk.nl en vergelijk bijna alle spaarrekeningen, spaardepositos en bankspaarproducten.

Bron: daskapitel.nl