Home » Informatie » Spaarrente

Spaarrente

SpaarrenteSpaarrente is een vergoeding die u ontvangt voor het uitlenen van uw geld aan een financiele instantie als banken of verzekeringsmaatschappijen. De instantie investeert dit geld in projecten, bedrijven en/of beurzen, zodat met uw spaargeld geld kan worden verdiend en u rente krijgt bijgeschreven.

Er zijn in Nederland 2 spaarrentes te onderscheiden, dit zijn:

  1. Variabele rente
  2. Vaste rente

Het verschil tussen deze 2 rentes wordt hieronder uitgelegd.

Variabele spaarrente

Een variabele spaarrente is zoals de term al omschrijft variabel. Dit wil zeggen dat deze rente ieder moment kan worden aangepast door instantie waarbij u spaart. Vaak krijgt u bericht per e-mail enkele weken voordat de spaarrente wijzigt. Deze variabele rente ziet u meestal bij spaarrekeningen, waarbij uw geld niet vast staat voor een bepaalde periode. U kunt het geld hier bijna altijd op ieder moment opnemen. Door deze flexibiliteit van opname weet de bank niet altijd hoeveel geld ze beschikbaar heeft om te investeren en krijgt u een lagere rente over uw spaargeld.

Vaste spaarrente

De vaste spaarrente is interessant als u geld langere tijd kunt missen. Doordat u met de bank een bepaalde looptijd afspreekt, weet de bank waar zij aan toe is en kan ze met meer zekerheid uw geld investeren of uitlenen. Hierdoor ontvangt u een hogere rente, dan bij een spaarrekening zonder vaste looptijd. De hoogte van de rente die u ontvangt over dit geld is afhankelijk van de looptijd die u afspreekt met de bank. Hoe langer u het geld kunt missen, hoe hoger de rente is.

De hoogte van de actuele rente per bank is afhankelijk van de volgende factoren:

  • De marktrente.
  • Het spaargedrag van klanten.
  • De behoefte aan geld (leningen).

Momenteel staat de spaarrente historisch gezien erg laag. Wanneer de economie in de toekomst weer uit het enorme dal is gekomen, zal waarschijnlijk de rente hoger worden.

Rente factoren

Deze rente factoren zijn:

  • Hoe lang het geld vast staat (looptijd).
  • De minimale inleg.
  • Hoe vaak de rente bijgeschreven wordt.

Vaak bestaat de spaarrente van een spaarrekening uit een basis rente en een bonus rente. De basis rente krijgt u altijd. Wanneer u voldoet aan de specifieke bonus spaarrente regels, dan wordt deze bonus rente bij de basis spaarrente opgeteld. Op deze website is zijn dit de minimale rente en de maximale rente.

De spaarrente van spaarrekeningen in Nederland is variabel en afhankelijk van de economie.

Rente die je krijgt op je spaargeld is één van de belangrijkste redenen om voor een bepaalde spaarrekening te kiezen. De rente op een spaarrekening of deposito varieert sterk en is afhankelijk van diverse factoren. Een grote rente factor is de looptijd en de hoogte van het bedrag dat u kunt sparen. Ook kan de hoogte van de rente afhankelijk zijn van de regelmaat waarin u spaart.

Rente ontwikkelingen afgelopen 15 jaar

De afgelopen 15 jaar is de spaarrente nogal gefluctueerd. Zo was de rente voor een 5 jarig depositie vlak na de beurs val in 2008 nog 6.0% procent. Vandaag de dag moet je al blij zijn als je 3.0% voor een 10 jarig deposito kan krijgen.

Hieronder ziet u het rente verloop vanaf 2003 tot 2016 van de gemiddelde variabele rente die u krijgt op Nederlandse spaarrekeningen.

Spaarrente verloop 2003 t/m 2015

Spaarrente verloop 2003 t/m 2015