Home » Informatie » Garantiestelsel

Garantiestelsel

Als een bank niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen dan kennen wij in Nederland het depositogarantiestelsel. Dit depositogarantiestelsel vergoedt onder bepaalde voorwaarden (spaar) tegoeden als een bank failliet gaat.

Banken in Nederland vallen alleen onder het depositogarantiestelsel als zij een (hoofd)kantoor in Nederland hebben en een bankvergunning hebben van De Nederlandsche Bank (DNB). U kunt met uw bank contact opnemen of uw bank een bankvergunning heeft van DNB of u kunt dit zelf checken in het Wft-register via de site van DNB.

Vergoeding depositogarantiestelsel

De maximale vergoeding of het gegarandeerde bedrag dat wordt uitgekeerd is per rekeninghouder, per bank een bedrag van €100.000,-. Dit houdt in dat als u een en/ of rekening heeft, het saldo op deze rekening wordt gesplitst.
Als een bank failliet gaat, dan kunt u aanspraak maken op een vergoeding uit het depositogarantiestelsel. Doorgaans ontvangt u dan binnen 20 werkdagen de vergoeding.

Vallen alle (bank)producten onder het depositogarantiestelsel?

Als een bank onder het depositogarantiestelsel valt, wil dit niet zeggen dat een bepaald product ook onder dit garantiestelsel valt.
Wilt u dus zeker weten of een bepaald product van uw bank onder het depositogarantiestelsel valt, dan moet u contact opnemen met uw bank.

Wij van spaarrekening-vergelijk.nl helpen u alvast een handje en vermelden per product of dit onder het depositogarantiestelsel van Nederland valt.
Maar in principe vallen alle betaal- en spaarrekeningen, termijndeposito’s en lopende rekeningen onder het garantiestelsel.

Obligaties vallen meestal niet onder het garantiestelsel en aandelen in zijn geheel niet.

Derdenrekeningen komen onder bepaalde omstandigheden in aanmerking voor vergoeding.

Europese Unie

Voor banken uit de Europese Unie gelden andere regels. Banken met een hoofdvestiging in een ander EU land (zoals Noorwegen, Liechtenstein, IJsland) die een nevenvestiging in Nederland hebben, vallen onder het depositogarantiestelsel van hun thuisstaat.