Home » Informatie » BEM clausule

BEM clausuleBij het openen van een spaarrekening voor uw kind is het mogelijk om een spaarrekening te openen met een zogenoemde BEM clausule. BEM clausule staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen.

Wat is een BEM clausule?

Een rekening met een BEM clausule is een spaarrekening op naam van het kind (de begunstigde van de spaarrekening). Het saldo op deze rekening staat geblokkeerd tot zijn of haar achttiende verjaardag. Het kind kan tot zijn of haar achttiende verjaardag dus niet aan het geld komen, maar ook de ouders/ verzorgers niet. Willen zij eerder geld opnemen van deze rekening, dan zullen zij goedkeuring van de rechter moeten vragen.
Het openen van een rekening met deze clausule kan in veel gevallen noodzakelijk of verstandig zijn.

Wanneer opent men een BEM clausule rekening?

Er zijn meerdere redenen om een spaarrekening met een BEM clausule te openen. De belangrijkste reden is dat uiteindelijk op achttienjarige leeftijd het geld ook echt ter beschikking van het begunstigde kind komt.

Een reden kan zijn dat uw minderjarige kind een schadevergoeding ontvangt voor bijvoorbeeld een ongeval. Als voorwaarde voor uitkering van de schadevergoeding kan een BEM clausule worden gesteld. Het kind mag namelijk tot zijn of haar achttiende verjaardag nog niet zelf over het geld beschikken. De rechter kan daarom bepalen dat uitkering van de schadevergoeding alleen mag plaatsvinden op een rekening met een BEM clausule.

Bij uitzondering mogen ouders/ verzorgers geld van deze rekening afhalen als zij dit geld nodig hebben ten behoeve van het  herstel of kosten als gevolg van het opgelopen letsel. In deze gevallen kunnen zij hier een aanvraag voor doen middels een verzoek via de rechtbank.

Maar denkt u ook aan een schenking of een erfdeel van een familielid aan uw kind. Stel dat een familielid overlijdt en hij of zij wil echt dat het geld ten goede komt van het begunstigde kind. Dan kunnen zij in hun testament of bij leven een spaarrekening met BEM clausule openen op naam van het kind. Ouders of verzorgers hebben hierdoor geen toegang tot het geld.

Maar ook ouders en verzorgers kunnen op naam van het begunstigde kind een spaarrekening openen met BEM clausule. Dit als u bijvoorbeeld voorziet dat het geld anders ongemerkt wordt opgesnoept. U kunt dan kiezen voor een spaarrekening met deze clausule om een gegarandeerd spaarbedrag aan uw kind mee te kunnen geven.

Hebben alle banken en spaarrekeningen een BEM clausule?

Nee, helaas bieden niet alle banken de mogelijkheid om gebruik te maken van de BEM clausule. Hiervoor moet u de voorwaarden van de betreffende bank bekijken of de mogelijkheid daar is.

Spaarrekening-vergelijk.nl heeft het makkelijker voor u gemaakt. Op onze vergelijkingpagina krijgt u met een klik op de knop een overzicht met spaarrekeningen die deze BEM clausule aanbieden.