Home » Informatie » Banken

Banken

spaarrekening-vergelijk.nlSpaarrekening-vergelijk.nl is een onafhankelijk initiatief om u als consument te helpen met het vinden van de juiste spaarvorm bij uw spaargedrag. Uiteraard wilt u uw geld wegzetten tegen de zo hoog mogelijke rente en tegen de meest gunstigste voorwaarden.

Spaarrekening-vergelijk.nl heeft daarom voor u geheel belangeloos verschillende vormen van sparen bij een groot aantal actieve banken in Nederland op een rijtje gezet. U bent enkele klikken verwijderd van een helder overzicht omtrent de actuele spaarrentes en voorwaarden van grote en kleinere banken uit Nederland. Wel zo gemakkelijk!

Functie van een bank

Banken brengen verschillende geldstromen bij elkaar (vraag en aanbod). Dit is de zogeheten transformatiefunctie die de banken vervullen in onze economie.

Mensen met spaartegoeden op de bank zorgen er eigenlijk voor dat mensen die een lening of hypotheek nodig hebben, deze bij de bank kunnen krijgen.
Feitelijk geef je je spaartegoed in bruikleen bij een bank. De banken geven voor deze bruikleen een rentevergoeding af en in ruil daarvoor kan de bank dit geld gebruiken om hypotheken of leningen aan andere klanten te verstrekken. Als er dus niet voldoende spaargeld beschikbaar is, dan kunnen banken geen hypotheken of leningen meer financieren.

Dit risico doet zich voor als banken langlopende leningen financieren met kort spaargeld. Banken gaan er namelijk van uit dat de meeste mensen met spaartegoeden op de bank niet in een keer hun spaartegoed zullen opnemen. Gebeurt dit ineens wel, dan moeten de banken deze geldopnames kunnen opvangen.
De meeste banken hebben een goed vangnet dankzij de zogenoemde stroppenpot. De stroppenpot bestaat uit de stille reserves van een bank en is bedoeld om onvoorziene verliezen van een bank op te vangen. Gelukkig zal een bank hierdoor niet snel omvallen als meer mensen grote spaartegoeden in een keer willen incasseren.

Vaak klagen wij wat af over de relatief lage rente vergoedingen die banken over ons spaargeld geven. Maar banken kunnen helaas geen torenhoge spaarrente geven, omdat het geld dat zij als rentevergoeding geven namelijk terugverdiend moet worden. Dit terugverdienen gebeurt onder andere middels de leenrentes en hypotheekrentes. Als banken deze rente te veel verhogen, dan verliezen zij klanten aan concurrerende banken.